Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jedz owoce i warzywa

  „Warzywno-owocowi superbohaterowie”

Warsztaty kulinarne dla dzieci przeprowadzane w ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Miejsce wydarzenia:

Przedszkole, ul. Reymonta 17, Lipce Reymontowskie,19 lipca, zajęcia godz. 9.30-11.00

  • Czas trwania zajęć kulinarnych: ok. 1-1,5 h
  • Prowadząca: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk
  • Organizator: Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych
  • Organizatorzy zapewnili akcesoria kuchenne i upominki dla dzieci

Lubicie owoce? A warzywa? Jeśli zjadacie je codziennie, to bardzo dobrze, bo to one stanowią bogactwo różnych witamin i mikroelementów. Owoce można jeść surowe, podobnie jest z niektórymi warzywami – z marchewką, pietruszką, papryką, ogórkiem, sałatą czy selerem. Inne z kolei zdrowe i smaczne są dopiero po ugotowaniu lub usmażeniu, jak bakłażan, ziemniak czy burak. 

Podczas warsztatów dzieci porównywały warzywa i owoce pod względem smaku, zapachu , koloru, wyglądu. Dowiedziały się, że ich barwa wiąże się ze składem witamin i substancji mineralnych, które wpływają na zdrowie, samopoczucie, lepszą pamięć, energię do zabawy, chęć do nauki. Dlatego im bardziej kolorowe i urozmaicone pod względem ilości warzyw i owoców posiłki, tym lepiej! Spożywając różne warzywa i owoce zapewniamy organizmowi wszystkie cenne witaminy i substancje mineralne.

Ze względu na zawartość składników odżywczych, owoce i warzywa można podzielić na kilka grup kolorystycznych:

  • czerwone i fioletowe
  • białe
  • zielone
  • żółte i pomarańczowe

Na zajęciach rozmawiali o tym, jakie właściwości (supermoce) mają warzywa i owoce, a które z nich są dla kluczowe i dlaczego. Dowiedziały się o tym, że, aby zjeść odpowiednią ilość warzyw i owoców, muszą znajdować się one we wszystkich posiłkach, w ilości większej niż liść sałaty w kanapce lub dwie rzodkiewki. Wspólnie przygotowali kilka zdrowych, kolorowych i smacznych dań z wykorzystaniem sezonowych darów natury.

Przepisy:

  • Sok:

Seler (ok 300g) i 2 jabłka + pęczek natki pietruszki + i 1/2 szklanki wody

  • Sok:Ten sok można też zblendować)

Szpinak (500g) + 2 jabłka + szklanka truskawek + garść listków mięty + 1/2 szklanki wody

  • Sałatka: 

Papryka + szklanka truskawek / malin / borówek + świeża bazylia + garść pestek dyni lub słonecznika + łyżeczka miodu + łyżka oleju rzepakowego 

***

Celem kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” jest popularyzowanie spożycia krajowych warzyw i owoców wśród Polaków – szczególnie dzieci i młodzieży wczesnoszkolnej. Odpowiednia ilość posiłków z kolorowymi „supermocami” jest kluczem do utrzymania dobrego zdrowia i  samopoczucia. Dieta bogata w warzywa i owoce pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną, rozwój psychospołeczny oraz wyniki w nauce dzieci i młodzieży.

Więcej informacji: https://jedzowoceiwarzywa.pl/; https://www.facebook.com/jedzowoceiwarzywa/.

Warsztaty sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.