Jedz owoce i warzywa
„Warzywno-owocowi superbohaterowie”
Warsztaty kulinarne dla dzieci przeprowadzane w ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
Miejsce wydarzenia:
Przedszkole, ul. Reymonta 17, Lipce Reymontowskie,19 lipca, zajęcia godz. 9.30-11.00
- Czas trwania zajęć kulinarnych: ok. 1-1,5 h
- Prowadząca: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk
- Organizator: Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych
- Organizatorzy zapewnili akcesoria kuchenne i upominki dla dzieci
Lubicie owoce? A warzywa? Jeśli zjadacie je codziennie, to bardzo dobrze, bo to one stanowią bogactwo różnych witamin i mikroelementów. Owoce można jeść surowe, podobnie jest z niektórymi warzywami – z marchewką, pietruszką, papryką, ogórkiem, sałatą czy selerem. Inne z kolei zdrowe i smaczne są dopiero po ugotowaniu lub usmażeniu, jak bakłażan, ziemniak czy burak.
Podczas warsztatów dzieci porównywały warzywa i owoce pod względem smaku, zapachu , koloru, wyglądu. Dowiedziały się, że ich barwa wiąże się ze składem witamin i substancji mineralnych, które wpływają na zdrowie, samopoczucie, lepszą pamięć, energię do zabawy, chęć do nauki. Dlatego im bardziej kolorowe i urozmaicone pod względem ilości warzyw i owoców posiłki, tym lepiej! Spożywając różne warzywa i owoce zapewniamy organizmowi wszystkie cenne witaminy i substancje mineralne.
Ze względu na zawartość składników odżywczych, owoce i warzywa można podzielić na kilka grup kolorystycznych:
- czerwone i fioletowe
- białe
- zielone
- żółte i pomarańczowe
Na zajęciach rozmawiali o tym, jakie właściwości (supermoce) mają warzywa i owoce, a które z nich są dla kluczowe i dlaczego. Dowiedziały się o tym, że, aby zjeść odpowiednią ilość warzyw i owoców, muszą znajdować się one we wszystkich posiłkach, w ilości większej niż liść sałaty w kanapce lub dwie rzodkiewki. Wspólnie przygotowali kilka zdrowych, kolorowych i smacznych dań z wykorzystaniem sezonowych darów natury.
Przepisy:
- Sok:
Seler (ok 300g) i 2 jabłka + pęczek natki pietruszki + i 1/2 szklanki wody
- Sok:Ten sok można też zblendować)
Szpinak (500g) + 2 jabłka + szklanka truskawek + garść listków mięty + 1/2 szklanki wody
- Sałatka:
Papryka + szklanka truskawek / malin / borówek + świeża bazylia + garść pestek dyni lub słonecznika + łyżeczka miodu + łyżka oleju rzepakowego
***
Celem kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” jest popularyzowanie spożycia krajowych warzyw i owoców wśród Polaków – szczególnie dzieci i młodzieży wczesnoszkolnej. Odpowiednia ilość posiłków z kolorowymi „supermocami” jest kluczem do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Dieta bogata w warzywa i owoce pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną, rozwój psychospołeczny oraz wyniki w nauce dzieci i młodzieży.
Więcej informacji: https://jedzowoceiwarzywa.pl/; https://www.facebook.com/jedzowoceiwarzywa/.
Warsztaty sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.