Pierniczki
Żeby tradycji stało się zadość, nie mogło zabraknąć tygryskowych wypieków. Maluszki zabrały się do robienia świątecznych pierniczków przeznaczonych na aukcję. Przedszkolaki mieszały produkty, ugniatały i wałkowały ciasto. Kiedy ciasteczka były już gotowe zostały pięknie udekorowane, bo kreatywność to domena naszych najmłodszych;) Oczywiście część dekoracji trafiła do małych brzuszków, bo trudno było im się oprzeć. Niech pieczenie pierniczków stanie się wspólną tradycją, dlatego Tygryski postanowiły podzielić się sekretnym przepisem:
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
1 szklanka miodu
2 szklanki cukru
1 kg mąki
2 płaskie łyżki sody oczyszczonej
5 jaj
1 przyprawa do piernika (można dodać trochę cynamonu)
1 kostka roztopionego masła (przestudzonego)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zagniatając ciasto. Obcinamy po kawału i wałkujemy. Foremkami wycinamy kształty, układamy na blasze, pieczemy krótko (5 – 7 minut w 200 stopniach) do uzyskania koloru. Twardnieją po ostygnięciu. Kiedy będą już gotowe ozdabiamy i zajadamy. Smacznego